Bakgrunn

Prestegardslåven holder til i vakre omgivelser på Prestegarden i Vardal, som Familien Thune forpaktet fra 1947. Ragnhild og Ola Thune kjøpte prestegarden i 1990. Frem til 5.september 2001 ble det drevet med melkekyr på gården. Nå er det noen få hester og fjøskatter som holder til her.

I 2015 startet arbeidet med å gjøre låven om til selskapslokale.

Det hele startet med at Ola trengte en plass til å ha det gamle hesteutstyret. Det ble laget åpning i veggen, ny låvebru kom opp og ryddinga ble satt i gang. Selskapslokale lå ikke i planene enda.

Men når dattera på gården skulle gifte seg, kunne hun godt tenke seg å holde til hjemme på gården. Nærmere bestemt inne på låven. Da var det bare å sette i gang det omfattende arbeidet. Allerede året etter skulle det stå klart til bryllup.

Høyet ble fjernet og det måtte støvsuges i hver en krik og krok, dette var et omfattende arbeid. Det ble lagt gulv og satt opp en vegg inn mot resten av låven. Etterhvert ble det satt inn en bar, en liten kjøkkenkrok og toalett. I august 2016 var lokalet klart til bryllup.

Planen var at det kun skulle bli brukt til det ene bryllupet, men når det først var blitt lagt ned så mye arbeid kom tankene om å gjøre noe mer ut av det.

Siden den gang har det hele utviklet seg gradvis. Vi har et eget gardmuseum, bygget inn et kjøkkenrom på låven, et isolert rom oppe ved museet, lavvo og smie ute på gardsplassen. Det er mange som har jobbet på dugnad for å få det slik det er nå.

I dag er det blant annet utleie av selskapslokaler til ulike anledninger, og egne arrangement på og rundt Prestegardslåven.

Siden det hele startet med et selskapslokale i låven på prestegarden, ble navnet Prestegardslåven et naturlig valg.

Om du vil lese mer om historien til prestegarden og Vardal finner du det her.